You are here

    • You are here:
    • Home > Institutional > Activities to celebrate the 8th March, International Women’s Day 2024

Activities to celebrate the 8th March, International Women’s Day 2024

NewsNEWS

08
Mar
Fri, 08/03/2024 - 10:40

Activities to celebrate the 8th March, International Women’s Day 2024

On Thursday, 7th March at 17.30 h, the Gender Equality, Diversity and Inclusion (GEDI) Committee held a Happy Hour event for all the CRG Community. The event included, apart from refreshments and snacks, a presentation of the GEDI Committee and the activities developed over the years to raise awareness and promote gender balance and equality; a presentation by the PRBB LGTBIQA+ Group; GEDI Award Ceremony; and a Connecting Diversity activity.

 

The GEDI Awards have been launched in 2024 to recognise and celebrate individuals and initiatives at the CRG that actively contribute to fostering an inclusive and diverse environment at our institute.

Recognising these efforts is essential for promoting positive change. By highlighting successful initiatives and leaders, the GEDI Awards inspire others to take action and serve as motivation for individuals and organisations to actively contribute to creating more inclusive and equitable spaces.

List of 2024 GEDI Awardees:

  • Isabelle Vernos, Senior PI, for her contribution as the coordinator of the LIBRA project, ‘Unifying innovative efforts of European research centres to achieve gender equality in academia’ and for being the founder of the Gender Balance Committee at the CRG back in 2013.
  • Renée Beekman, Junior PI, for playing a pivotal role in devising and implementing the Summer Camps for Parents initiative at the CRG.
  • CRG PhD Community, for their remarkable efforts in fostering equality, diversity and inclusion within our academic environment, through several initiatives within the community.
  • Damjana Kastelic, Head of the Training and Academic Office, as the organiser of the Scientific Leadership Training together with the Women for Africa Foundation.
  • Jacqueline Severino, Technician, for her exemplary contributions as the coordinator and active member of the LGTBIQA+ PRBB group, which relentlessly works towards creating a more inclusive research centre.

 On Friday, 8th March, about 250 students from the last years of high school participated in a round table in the PRBB's auditorium, where six women with different profiles within the world of science shared their trajectories. Professionals from the different PRBB centres talked about what it's like to be the CEO of a start-up, to run a core technology unit, to do basic or clinical research, or to be a technician in a laboratory, a research manager or the deputy director of a research centre. 
 
Particularly, Berta Fusté, Head of the Genomics Unit of the CRG, participated in this round table and talked about her professional career and experience. The other participants were Sira Mogas (UPF), CEO of a start-up; Joan Porcel (ISGlobal), Research Manager; Marta Román (IMIM), Clinial Researcher; Heura Cardona (EMBL Barcelona), Lab Technician; and Elena Bosch (IBE), Group Leader of a research lab, teacher and deputy director of her institute. 
 


ESPAÑOL

Actividades para celebrar el 8 de marzo, Día Internacional de la Mujer 

El jueves 7 de marzo a las 17.30 h, la Comisión de Igualdad de Género, Diversidad e Inclusión (GEDI, por sus siglas en inglés) celebró una Happy Hour para toda la Comunidad del CRG. El evento incluyó, además de refrescos y picapica, una presentación del Comité GEDI y las actividades desarrolladas a lo largo de los años para sensibilizar y promover el equilibrio y la igualdad de género; una presentación del Grupo LGTBIQA+ del PRBB; la Ceremonia de entrega de los premios GEDI; y la actividad Conectando la Diversidad.

Los Premios GEDI se han puesto en marcha en 2024 para reconocer y celebrar a las personas e iniciativas del CRG que contribuyen activamente a fomentar un entorno inclusivo y diverso en nuestro instituto. 

Reconocer estos esfuerzos es esencial para promover un cambio positivo. Al destacar iniciativas y líderes exitosos, los Premios GEDI inspiran a otros a pasar a la acción y sirven como motivación para que las personas y organizaciones contribuyan activamente a crear espacios más inclusivos y equitativos. 

Lista de galardonados de los Premios GEDI 2024: 

  • Isabelle Vernos, investigadora principal sénior, por su contribución como coordinadora del  proyecto LIBRA, «Unificar los esfuerzos innovadores de los centros de investigación europeos para lograr la igualdad de género en el mundo académico» y por ser la fundadora del Comité de Igualdad de Género del CRG en 2013. 
  • Renée Beekman, investigadora principal junior, por desempeñar un papel fundamental en el diseño e implementación de la iniciativa de Campamentos de Verano para Padres y Madres en el CRG. 
  • CRG PhD Community, por sus notables esfuerzos en el fomento de la igualdad, la diversidad y la inclusión dentro de nuestro entorno académico, a través de varias iniciativas dirigidas a esta comunidad. 
  • Damjana Kastelic, Responsable de la Oficina Académica y de Formación, como organizadora de la Formación de Liderazgo Científico junto con la Fundación Mujeres por África. 
  • Jacqueline Severino, Técnica, por sus ejemplares aportaciones como coordinadora y miembro activo del grupo LGTBIQA+ del PRBB, el cual trabaja incansablemente para crear un centro de investigación más inclusivo. 

 El viernes 8 de marzo, cerca de 250 estudiantes de los últimos cursos de bachillerato participaron en una mesa redonda en el auditorio del PRBB, donde seis mujeres con diferentes perfiles dentro del mundo de la ciencia compartieron sus trayectorias. Profesionales de los diferentes centros del PRBB hablaron de lo que es ser CEO de una start-up, dirigir un servició científico-técnico, hacer investigación básica o clínica, o ser técnica en un laboratorio, o responsable de investigación y subdirectora de un centro de investigación. 
 
En concreto, Berta Fusté, responsable de la Unidad de Genómica del CRG, participó en esta mesa redonda y habló de su trayectoria profesional y experiencia. El resto de las participantes han sido Sira Mogas (UPF), CEO de una start-up; Joan Porcel (ISGlobal), responsable de investigación; Marta Román (IMIM), investigadora clínica; Heura Cardona (EMBL Barcelona), técnica de Laboratorio; y Elena Bosch (IBE), líder de grupo de un laboratorio de investigación, docente y subdirectora de su instituto.
 


CATALÀ

Activitats per celebrar el 8 de març, Dia Internacional de la Dona 

 El dijous 7 de març a les 17.30 h, la Comissió d'Igualtat de Gènere, Diversitat i Inclusió (GEDI, per les seves sigles en anglès) va celebrar una Happy Hour per a tota la Comunitat del CRG. L'esdeveniment va incloure, a més de refrescos i pica-pica, una presentació del Comitè GEDI i les activitats desenvolupades al llarg dels anys per sensibilitzar i promoure l'equilibri i la igualtat de gènere; una presentació del Grup LGTBIQA+ del PRBB; la Cerimònia de lliurament dels premis GEDI; i l'activitat Connectant la Diversitat.

Els Premis GEDI s'han posat en marxa el 2024 per reconèixer i celebrar les persones i iniciatives del CRG que contribueixen activament a fomentar un entorn inclusiu i divers al nostre institut.

Reconèixer aquests esforços és essencial per promoure un canvi positiu. En destacar iniciatives i líders reeixits, els Premis GEDI inspiren altres a passar a l'acció i serveixen com a motivació perquè les persones i organitzacions contribueixin activament a crear espais més inclusius i equitatius. 

Llista de guardonats dels Premis GEDI 2024: 

  • Isabelle Vernos, investigadora principal sènior, per la seva contribució com a coordinadora del projecte LIBRA, «Unificar els esforços innovadors dels centres de recerca europeus per aconseguir la igualtat de gènere en el món acadèmic» i per ser la fundadora del Comitè d'Igualtat de Gènere del CRG el 2013. 
  • Renée Beekman, investigadora principal júnior, per exercir un paper fonamental en el disseny i implementació de la iniciativa de Campaments d'Estiu per a Pares i Mares al CRG. 
  • CRG PhD Community, pels seus notables esforços en el foment de la igualtat, la diversitat i la inclusió dins del nostre entorn acadèmic, a través de diverses iniciatives adreçades a la comunitat. 
  • Damjana Kastelic, responsable de l'Oficina Acadèmica i de Formació, com a organitzadora de la Formació de Lideratge Científic juntament amb la Fundación Mujeres por África. 
  • Jacqueline Severino, tècnica, per les seves exemplars aportacions com a coordinadora i membre actiu del grup LGTBIQA+ del PRBB, el qual treballa incansablement per crear un centre de recerca més inclusiu. 

 El divendres 8 de març, prop de 250 estudiants dels últims cursos de batxillerat van participar en una taula rodona a l'auditori del PRBB, on sis dones amb diferents perfils dins del món de la ciència van compartir les seves trajectòries. Professionals dels diferents centres del PRBB van parlar del que és ser CEO d'una start-up, dirigir un servici cientificotècnic, fer recerca bàsica o clínica, ser tècnica en un laboratori, o responsable d'investigació i subdirectora d'un centre de recerca. 
 
En concret, la Berta Fusté, cap de la Unitat de Genòmica del CRG, va participar en aquesta taula rodona i va parlar de la seva trajectòria professional i experiència. La resta de les participants han estat Sira Mogas (UPF), CEO d'una start-up; Joan Porcel (ISGlobal), responsable de recerca; Marta Román (IMIM), investigadora clínica; Heura Cardona (EMBL Barcelona), tècnica de Laboratori; i Elena Bosch (IBE), líder de grup d'un laboratori de recerca, docent i subdirectora del seu institut.