You are here

    • You are here:
    • Home > Institutional > Nigel Fleming Unveils 'Stomata' Sculpture at CRG

Nigel Fleming Unveils 'Stomata' Sculpture at CRG

NewsNEWS

29
Feb
Thu, 29/02/2024 - 18:56

Nigel Fleming Unveils 'Stomata' Sculpture at CRG

Luis Serrano (left) with Nigel Fleming (right) during the unveiling of the sculpture

Today, at the Centre for Genomic Regulation (CRG) in the Barcelona Biomedical Research Park, artist Nigel Fleming revealed 'Stomata', a sculpture inspired by plant biology and honouring Dr. Luis Serrano, the CRG's Director. This piece celebrates Dr. Serrano's significant scientific contributions and his role in advancing Barcelona's biotech sector. 

Fleming, who has admired Serrano's work for years, draws parallels between the growth of Barcelona's biotech community and the early days of Boston's biotech boom. 'Stomata' symbolizes the dynamic and interconnected nature of the biotech ecosystem, mirroring the collaborative spirit and innovation within CRG and the broader scientific community. 

The sculpture depicts the plant's stomata, the minute pores in the epidermis of a leaf, showcasing the beauty of nature's designs and the complex mechanisms of plant life. It serves as a metaphor for the exchange of ideas and growth in the scientific field, emphasizing the importance of university research and patents in fostering start-ups. 

“I’d like to thank Nigel for his remarkable sculpture which not only captures the essence of nature's intricate beauty but also symbolizes the vibrant and interconnected community we've nurtured here at the CRG. I hope it inspires and reminds us of the profound impact of collaboration and innovation,” says Dr. Serrano

“It is my sustained belief that the Barcelona ecosystem will continue to thrive and to expand. It breathes and grows. Let this Stomata statue symbolize this energetic emerging economic force in the heart of Catalonia, driven by such pioneers as Professor Serrano.”, concludes Fleming.  

Nigel Fleming is an artist based in Girona. After a busy career as a clinical biochemist and entrepreneur, he felt driven to create stone sculptures that offer a visual path into the wonders of the natural world. 

For more information, visit Nigel Fleming's Website
 


ESPAÑOL

Nigel Fleming presenta la escultura 'Stomata' en el CRG 

El artista Nigel Fleming ha presentado hoy, en el Centro de Regulación Genómica (CRG), 'Stomata', una escultura inspirada en la biología vegetal y que rinde homenaje al Dr. Luis Serrano, director del CRG. Esta obra celebra las importantes contribuciones científicas del Dr. Serrano y su papel en el avance del sector biotecnológico de Barcelona. 

Fleming, que ha admirado el trabajo de Serrano durante años, establece paralelismos entre el crecimiento de la comunidad biotecnológica de Barcelona y los primeros días del auge de la biotecnología en Boston. 'Stomata' simboliza la naturaleza dinámica e interconectada del ecosistema biotecnológico, reflejando el espíritu de colaboración e innovación dentro del CRG y la comunidad científica en general. 

La escultura representa los estomas de la planta, ínfimos poros de la epidermis de una hoja, mostrando la belleza de los diseños de la naturaleza y los complejos mecanismos de la vida vegetal. Sirve como metáfora para el intercambio de ideas y el crecimiento en el campo científico, enfatizando la importancia de la investigación universitaria y las patentes en el fomento de las empresas emergentes. 

"Me gustaría agradecer a Nigel su extraordinaria escultura, que no solo captura la esencia de la intrincada belleza de la naturaleza, sino que también simboliza la comunidad vibrante e interconectada que hemos nutrido aquí en el CRG. Espero que nos inspire y nos recuerde el profundo impacto de la colaboración y la innovación", dice el Dr. Serrano

"Creo firmemente que el ecosistema de Barcelona seguirá prosperando y expandiéndose. Respira y crece. Que la escultura ‘Stomata’ simbolice esta enérgica fuerza económica emergente en el corazón de Cataluña, impulsada por pioneros como el profesor Serrano", concluye Fleming.  

Nigel Fleming es un artista afincado en Girona. Después de una ajetreada carrera como bioquímico clínico y empresario, se sintió impulsado a crear esculturas de piedra que ofrecieran un camino visual hacia las maravillas del mundo natural. 

Para obtener más información, visite el sitio web de Nigel Fleming.
 


CATALÀ

Nigel Fleming presenta l'escultura 'Stomata' al CRG 

L'artista Nigel Fleming ha presentat avui, al Centre de Regulació Genòmica (CRG), 'Stomata', una escultura inspirada en la biologia vegetal i que ret homenatge al Dr. Luis Serrano, director del CRG. Aquesta obra celebra les importants contribucions científiques del Dr. Serrano i el seu paper en l'avenç del sector biotecnològic de Barcelona. 

Fleming, que ha admirat el treball de Serrano durant anys, estableix paral·lelismes entre el creixement de la comunitat biotecnològica de Barcelona i els primers dies de l'auge de la biotecnologia a Boston. 'Stomata' simbolitza la naturalesa dinàmica i interconnectada de l'ecosistema biotecnològic, reflectint l'esperit de col·laboració i innovació dins del CRG i la comunitat científica en general. 

L'escultura representa els estomes de la planta, ínfims porus de l'epidermis d'una fulla, mostrant la bellesa dels dissenys de la natura i els complexos mecanismes de la vida vegetal. Serveix com a metàfora per a l'intercanvi d'idees i el creixement en el camp científic, emfatitzant la importància de la recerca universitària i les patents en el foment de les empreses emergents. 

"M'agradaria agrair al Nigel la seva extraordinària escultura, que no només captura l'essència de la complicada bellesa de la natura, sinó que també simbolitza la comunitat vibrant i interconnectada que hem nodrit aquí al CRG. Espero que ens inspiri i ens recordi el profund impacte de la col·laboració i la innovació", diu el Dr. Serrano

"Crec fermament que l'ecosistema de Barcelona seguirà prosperant i expandint-se. Respira i creix. Que l'escultura 'Stomata' simbolitzi aquesta enèrgica força econòmica emergent al cor de Catalunya, impulsada per pioners com el professor Serrano", conclou Fleming.  

Nigel Fleming és un artista resident a Girona. Després d'una atrafegada carrera com a bioquímic clínic i empresari, es va sentir impulsat a crear escultures de pedra que oferissin un camí visual cap a les meravelles del món natural. 

Per obtenir més informació, visiteu el lloc web de Nigel Fleming