You are here

EMBO selects Eva Novoa as new Young Investigator

NewsNEWS

17
Jan
Wed, 17/01/2024 - 13:09

EMBO selects Eva Novoa as new Young Investigator

Eva Novoa, a researcher at the Centre for Genomic Regulation, has been recognised by the European Molecular Biology Organization (EMBO) Young Investigator Programme. She is one of 26 scientists chosen in this year’s round, joining a community of more than 700 current and former awardees.
 
Dr. Novoa is Group Leader of the Epitranscriptomics and RNA dynamics programme at the CRG, areas of biology that deal with how the information inside our cells are managed and used, particularly focusing on RNA, a molecule that plays a crucial role in turning genetic information into actual functioning parts of the cell.
 
Both these fields are crucial for understanding the complexity of how our genetic information is not just stored, but also used dynamically in the body, knowledge that has big implications understanding the evolution and treatment of disease, and understanding how our bodies work at a molecular level.
 
“I’m honoured to be part of the prestigious EMBO community, which provides invaluable support in the form of funding, mentoring, training and collaborations. In addition, I am very grateful for the fact that EMBO YIP contemplates measures to help researchers like me, who are mothers with young children, to attend to conferences by covering costs of the travel with family,” says Dr. Novoa.
 
The EMBO Young Investigator Programme is an initiative that supports excellent young group leaders in the early stages of their independent careers. Starting in January 2024, the new EMBO Young Investigators will receive a wide range of financial and practical support. Participants will receive training in leadership skills and responsible research practices, support for lab members, and access to core facilities at the European Molecular Biology Laboratory (EMBL).
 
Young Investigators also receive an award of 15,000 euros in the second year of their tenure and can apply for additional funding of up to 10,000 euros per year. Travel grants and mentorship opportunities are amongst many other benefits.

EN CASTELLANO

EMBO selecciona a Eva Novoa como nueva Young Investigator

Eva Novoa, investigadora del Centro de Regulación Genómica, ha sido reconocida por el Young Investigator Programme de la European Molecular Biology Organization (EMBO). En esta última ronda, la organización ha elegido 26 investigadores/as para unirse a una comunidad de más de 700 premiados/as en total.

La Dra. Novoa es jefa de grupo del programa de epitranscriptómica y dinámica de ARN del CRG, áreas de la biología que abordan cómo se gestiona y utiliza la información del interior de nuestras células, centrándose especialmente en el ARN, una molécula que juega un papel crucial en la transformación de la información genética en partes funcionales de la célula.

Ambos campos son cruciales para comprender la complejidad de cómo nuestra información genética no sólo se almacena, sino que también se utiliza dinámicamente en el cuerpo. Este conocimiento tiene grandes implicaciones para comprender la evolución y el tratamiento de las enfermedades, y comprender cómo funcionan nuestros cuerpos a nivel molecular.

“Me siento honrada de ser parte de la prestigiosa comunidad EMBO, que brinda un apoyo indispensable en forma de financiación, tutoría, formación y colaboraciones. Además, agradezco mucho que EMBO YIP contemple medidas para ayudar a investigadoras como yo, que somos madres de niños pequeños, a asistir a congresos cubriendo los gastos de viaje con la familia”, afirma la Dra. Novoa.

El Young Investigator Programme de EMBO es una iniciativa que apoya a excelentes jóvenes líderes de grupos en las primeras etapas de sus carreras independientes. A partir de este mes, los nuevos Young Investigators de EMBO recibirán una amplia gama de apoyo financiero y práctico. Los participantes recibirán formación en liderazgo y prácticas de investigación responsables, apoyo para los miembros del laboratorio y acceso a las instalaciones centrales del European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Los EMBO YIPs también reciben una beca de 15.000 euros durante su segundo año como Young Investigators y pueden solicitar una financiación adicional de hasta 10.000 euros al año. Otros beneficios son las subvenciones para viajes y oportunidades de tutoría.

EN CATALÀ

EMBO selecciona Eva Novoa com a nova Young Investigator

 
Eva Novoa, investigadora del Centre de Regulació Genòmica, ha estat reconeguda pel Young Investigator Programme de la European Molecular Biology Organization (EMBO). En aquesta última ronda, l'organització ha triat 26 investigadors/es per unir-se a una comunitat de més de 700 premiats/des en total.

La Dra. Novoa és cap de grup del programa d'epitranscriptòmica i dinàmica d'ARN del CRG, àrees de la biologia que aborden com es gestiona i utilitza la informació de l'interior de les nostres cèl·lules, centrant-se especialment en l'ARN, una molècula que juga un paper crucial en la transformació de la informació genètica en parts funcionals de la cèl·lula.

Ambdós camps són crucials per comprendre la complexitat de com la nostra informació genètica no només s'emmagatzema, sinó que també s'usa dinàmicament en el cos. Aquest coneixement té grans implicacions per comprendre l'evolució i el tractament de les malalties, i comprendre com funcionen els nostres cossos a escala molecular.

"Em sento honrada de ser part de la prestigiosa comunitat EMBO, que brinda un suport indispensable en forma de finançament, tutoria, formació i col·laboracions. A més, agraeixo molt que EMBO YIP contempli mesures per ajudar investigadores com jo, que som mares de nens petits, a assistir a congressos cobrint les despeses de viatge amb la família", afirma la Dra.

El Young Investigator Programme d'EMBO és una iniciativa que dona suport a excel·lents joves líders de grups en les primeres etapes de les seves carreres independents. A partir d'aquest mes, els nous Young Investigators d'EMBO rebran una àmplia gamma de suport financer i pràctic. Els participants rebran formació en lideratge i pràctiques d'investigació responsables, suport per als membres del laboratori i accés a les instal·lacions centrals de l'European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Els EMBO YIPs també reben una beca de 15.000 euros durant el seu segon any com a Young Investigators i poden sol·licitar un finançament addicional de fins a 10.000 euros a l'any. Altres beneficis són les subvencions per a viatges i oportunitats de tutoria.